A nagy titok.

Olcsón jót.


Milyen elveket kell feltétlenül szem előtt tartani levegős konvekciós kandalló beszerelésekor? Melyek azok a dolgok, amikre érdemes odafigyelni üzemeltetés közben? Ilyen, és ehhez hasonló kérdések megválaszolására nyújt segítséget az alábbi néhány gondolat.
 
 
A tűztér választásnál csak az öntvény nehéz tűzteret érdemes választani, mert ott van a hosszú élet záloga. Ami fontos, hogy legyen dupla hátfal és másodlagos levegő bevezetés. A tűzterek optimális teljesítményét a hőleadó felület nagysága és ennek elérhető maximális hőmérséklete határozza meg. A lemez tűztér samottal bélelve nem a hőtartás miatt van, hanem hogy ne égjen ki a lemez, mert 600 fok felett kiég a szén a lemezből és a szó szoros értelmébe elég. Míg a szürke öntvény erre született. A drága több százezer forintos tűzterek közel sem hozzák azt az elvárást, amit várnak tőlük, sőt sokszor alul maradnak egy olcsóbbal szemben. A jól csengő márkánál elsősorban a nevet és a magas jutalékot kell megfizetni. El kell dönteni, hogy dicsekedni szeretnénk vagy a drága gázfűtést szeretnénk kiváltani egy jóval olcsóbb fűtésre, ami persze jóval melegebbet biztosít, mint a drága gázfűtés. Nem vagyok érdekelt a tűzterek értékesítésében, ezért itt vannak a tények, amin érdemes elgondolkodni.


Régebben elsősorban a dizájn és a státusz szimbólum volt a fontos, (mivel a fa nevetségesen olcsó volt) és közel sem volt ilyen fontos a hatásfok, mint mostanában. De sokan leragadtak a dizájnnál „kollégák” is, de nem beszélve a csináld magad mozgalom „szakértőitől” akik harsányan hirdetik az igét a neten, pedig hallgatni kéne a hozzá nem értésükről, és nem hirdetni, hogy fizika és logika órán mindig hiányoztak. Pedig a fa mázsája már nem 30 forint, hanem jóval több. De sajnos a kiadott könyvek zöme is a 70-es években készültek, amikor még félhavi fizetésből meg lehetett venni egy évre a fát vagy a szenet.

Most az emberek zöme elsősorban a drága gázt akarják kiváltani egy megfizethetőbb fűtésre, amely még jóval melegebbet is biztosít. Saját lakásomat tudom mondani példának. 8 évvel ezelőtt elfogyott 2800-3000 köbméter gáz maximum 21-22 fok volt, ugyan az a lakás 5-6 erdei méter fával ki van fűtve egy szezonba és jóval melegebb van és forintálisan pedig évi 100-120 ezerből meg van. Azaz több százezer forint megtakarítás.

Szabolcs megyébe sok ukrán család költözött át és sokan panaszkodtak, hogy ugyan azzal a gáztűzhellyel és kávéfőzővel, sokkal több ideig tart, hogy kifőjön a kávé. Mi is azt tapasztaljuk, hogy egyre drágább és egyre rosszabb a minősége a gáznak, persze a hozzáértők azt mondják, hogy a gáz minősége nem változik.minimum

Ez a minimum.


Az alapfelállás. 

Tűztér kb. ... Ft

 Vagy amilyen tűzteret szeretne

Füstcsövek: ... Ft

Tűztér és tartozékai: ... Ft 


Aktuális árakról kérem telefonon érdeklődjön. 
Hőleadó felület 

Tűztér kb.: 2 négyzetméter 

Füstcső kb.:0,7 négyzetméter 

Összesen: 2,7 négyzetméter 

jobb


 Ez a jobb


Rásegítő

Tűztér kb.: ... Ft

Vagy amilyen tűzteret szeretne

Füstcsövek + rásegítő

Pillangó szelep és zárt ajtónál nyitás elleni védelem :... Ft


Aktuális árakról kérem telefonon érdeklődjön. 

Hőleadó felület

Tűztér kb.: 2 négyzetméter

Füstcsövek + rásegítő
pillangó szeleppel kb.: 1,4 négyzetméter

Összesen 3,4 négyzetméter + a rásegítő a pillangószelepig a tűztér részét képezi
mg_jobb


Ez a még jobb


Rásegítő (6 csövű)

Tűztér kb.: ... Ft

Vagy amilyen tűzteret szeretne

Pillangó szelep és zárt ajtónál nyitás elleni védelem plusz  

          Összesen ... Ft

 

Aktuális árakról kérem telefonon érdeklődjön. 

Hőleadó felület

Tűztér kb.: 2 négyzetméter

Füstcsövek + rásegítő pillangó
szeleppel kb.: 1,8 négyzetméter

Összesen 3,8 négyzetméter + a rásegítő a pillangó szelepig a tűztér részét képezi

asz


Az Ász:


Rásegítő (alábukó)

Tűztér kb. ... Ft

Vagy amilyen tűzteret szeretne

Füstcsövek + alábukó

Pillangó szelep és irányváltó

zárt ajtónál nyitás elleni védelem  

          Összesen ... Ft

 

Aktuális árakról kérem telefonon érdeklődjön. Hőleadó felület

Tűztér kb.: 2 négyzetméter

Füstcsövek + alábukó pillangó
szeleppel kb.: 2,7 négyzetméter

Összesen: 4,7 négyzetméter

 


A jó hatásfok egyenesen arányos a leadó felület nagyságával.

Működésének lényege, hogy begyújtáskor, ha kell, biztosítjuk a füst direkt távozását. Néhány perces üzemeltetés után a kémény felmelegedése és a huzat megnövekedése alkalmat biztosít arra, hogy egy irányváltó szelep elfordításával eltereljük a füstöt. Így megnyújtjuk a füstjáratot és csökkentjük a légtömegáramlás sebességét és így a kimenő fűst hőmérsékletét, ami így a lakásunkat és nem az angyalok talpát melegíti.


asz-bal

Az ÁszBal oldali bekötésselasz-jobb

Az Ász


Jobb oldali bekötéssel

 

 

 

 

 

 

 

A gáz árának elszabadulásával fokozott igény jelentkezett arra, hogy egy megfizethető, de hangulatos, jó hatásfokkal rendelkező kandalló szülessen meg. Régen a kandalló inkább hangulati elem volt, mintsem  elsősorban teljes fűtési megoldás, attól függetlenül, hogy alkalmas volt fűtésre. Amennyiben csak a kandallóval szeretné megoldani a fűtést, akkor erősen ajánlott az alábukó pillangó szeleppel, mert ez arra lett kifejlesztve, hogy egy rendkívül jó hatásfokú kandallót birtokolhasson. Bármelyik, jelenleg a piacon lévő méreg drága tűztér sem tudja pótolni a rásegítő szerepét, mert a jó hatásfok egyenesen arányos a hőleadó felület nagyságával. A tűztér rövid csővel való bekötése azt eredményezi, hogy a termelt hő nagy része távozik a füsttel, ha növekszik a hőleadó felület, akkor sokkal több hő marad a lakás fűtésére, így jelentősen kevesebb fával jobb eredményt érünk el, azaz a befektetés rövid időn belül visszatérül. Nagyon fontos szempont, hogy áramszünet  esetén is biztonságosan tudjuk használni az alábukós rásegítőt (levegős).

Sajnos nagyon sokan, úgy hasonlítják össze az sima füstcsövet és az alábukós rásegítőt, hogy nem mérik fel a két hőleadó felület közti különbség igazi jelentőségét. Pedig nem szabad elfelejteni, hogy nem egy évre vesszük a kandallót. Az alábukós rásegítő az évek során a nagyobb hőleadó felület miatt többszörösen megszolgálja az árát.


 

 

BejelentkezésNévnap

Ma Elemér napja van.